MEDIVEST NIŠ: Detaljnije

DRUGI SAJAM ZDRAVE HRANE I LEKOVITOG BILJA

Štampa PDF

 

Niš, od 21. do 25. aprila 2011.

 

linija

 

MEDIVEST

ORGANIZACIJA I OPREMANJE SAJMOVA 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

Na Sajmu zdrave hrane i lekovitog bilja izloženi su pčelinji proizvodi, med i preparati od meda, razni čajevi, preparati za kozmetiku i ličnu higijenu. Posetioci su, pored toga, mogli da dođu do nekih informacija iz prve ruke, dobiju savete i razmene iskustva sa stručnjacima prisutnim na sajmu. Istovremeno su mogli i da probaju različite preparate na licu mesta.

 

linija

 

  • Radno vreme sajma: od 10:00 do 20:30.
  • Ulaz za posetioce slobodan.

 

Na Sajmu je predstavljeno više od 40 izlagača. Organizator sajma je GID Medivest, a sponzori Agromarket Kragujevac i Orion Telekom. Pokrovitelji sajma su Uprava za poljoprivredu grada Niša i gradska opština Pantelej.

 

 

Dva sajma u dvorištu OŠ "Sveti Sava":

 

  • Sajam cveća i baštenske opreme i
  • Sajam zdrave hrane i lekovitog bilja.

 

Mirišljavo i lepo, ukusno i zdravo.

 

linija

 

Sajam je svečano otvorio Nebojša Stamenić, kuvar sa Hilandara i vlasnik Etno kluba "Kuća čaja".

 

Ovaj poznati niški kuvar i zagovornik zdrave ishrane je svakog dana tokom trajanja sajma spremao po jedan svoj specijalitet, koji su posetioci mogli da degustiraju i istovremeno saznaju nešto više o načinu pripreme. Za vreme uskršnjeg posta, na meniju je bila posna hrana: čorba od paradajza, od tikve i malo koprive, u subotu tzv. idealan obrok od leće, sočiva i pirinča, a u nedelju čorba od jagnjećih creva.

 

Evo nekih Nešinih saveta:

 

  • Kad nešto kuvam, ja koristim vodu sa izvora, jer je izvorska voda - prava voda. Voda sa česme sadrži hlor, a znamo da je hlor bio jedini bojni otrov u Prvom svetskom ratu. Hlor izaziva zamor, malaksalost i depresiju. Svima toplo preporučujem da naprave izmenu u načinu ishrane, odnosno da ubace u ishranu vodu sa izvora, za piće i za kuvanje.

 

Neša kaže da recepti koje on koristi nisu lično njegovi, već iz celog sveta, ali da koristi i neke naše stare recepte:

 

  • Jedina razlika je što ja dodajem razne začine u pravom trenutku. Bosiljak stavljam na početku kuvanja, a nanu kada je jelo već skuvano. Svima bih toplo preporučio da što više u ishrani koriste samoniklo bilje, ali da hranu što manje termički obrađuju. Svako može biti dobar kuvar, samo je potrebno malo mašte.

 

 

 

slika

 

 

slika

 

slika

 

 

 

linija

Početak strane