DRUGI SAJAM ZDRAVE HRANE I LEKOVITOG BILJA

Štampa PDF

 

Niš, od 21. do 25. aprila 2011.

 

linija

 

MEDIVEST

ORGANIZACIJA I OPREMANJE SAJMOVA 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

Na Sajmu zdrave hrane i lekovitog bilja izloeni su pelinji proizvodi, med i preparati od meda, razni ajevi, preparati za kozmetiku i linu higijenu. Posetioci su, pored toga, mogli da dou do nekih informacija iz prve ruke, dobiju savete i razmene iskustva sa strunjacima prisutnim na sajmu. Istovremeno su mogli i da probaju razliite preparate na licu mesta.

 

linija

 

  • Radno vreme sajma: od 10:00 do 20:30.
  • Ulaz za posetioce slobodan.

 

Na Sajmu je predstavljeno više od 40 izlagaa. Organizator sajma je GID Medivest, a sponzori Agromarket Kragujevac i Orion Telekom. Pokrovitelji sajma su Uprava za poljoprivredu grada Niša i gradska opština Pantelej.

 

 

Dva sajma u dvorištu OŠ "Sveti Sava":

 

  • Sajam cvea i baštenske opreme i
  • Sajam zdrave hrane i lekovitog bilja.

 

Mirišljavo i lepo, ukusno i zdravo.

 

linija

 

Sajam je sveano otvorio Nebojša Stameni, kuvar sa Hilandara i vlasnik Etno kluba "Kua aja".

 

Ovaj poznati niški kuvar i zagovornik zdrave ishrane je svakog dana tokom trajanja sajma spremao po jedan svoj specijalitet, koji su posetioci mogli da degustiraju i istovremeno saznaju nešto više o nainu pripreme. Za vreme uskršnjeg posta, na meniju je bila posna hrana: orba od paradajza, od tikve i malo koprive, u subotu tzv. idealan obrok od lee, soiva i pirina, a u nedelju orba od jagnjeih creva.

 

Evo nekih Nešinih saveta:

 

  • Kad nešto kuvam, ja koristim vodu sa izvora, jer je izvorska voda - prava voda. Voda sa esme sadri hlor, a znamo da je hlor bio jedini bojni otrov u Prvom svetskom ratu. Hlor izaziva zamor, malaksalost i depresiju. Svima toplo preporuujem da naprave izmenu u nainu ishrane, odnosno da ubace u ishranu vodu sa izvora, za pie i za kuvanje.

 

Neša kae da recepti koje on koristi nisu lino njegovi, ve iz celog sveta, ali da koristi i neke naše stare recepte:

 

  • Jedina razlika je što ja dodajem razne zaine u pravom trenutku. Bosiljak stavljam na poetku kuvanja, a nanu kada je jelo ve skuvano. Svima bih toplo preporuio da što više u ishrani koriste samoniklo bilje, ali da hranu što manje termiki obrauju. Svako moe biti dobar kuvar, samo je potrebno malo mašte.

 

 

 

slika

 

 

slika

 

slika

 

 

 

linija

Početak strane