MEDIVEST NIŠ: Detaljnije

otvoren osmi svetosavski sajam knjiga

Štampa PDF

 

28. februar 2012. godine

 

linija

 

MEDIVEST

Dešavanja 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

Večeras je pred brojnom publikom otvoren 8. SVETOSAVSKI SAJAM KNJIGA  u Galeriji Srbija.

Uvodnu reč na otvaranju kao domaćin gospodin Dragoslav Ćirković. Predsednik Gradske opštine MEDIJANA, na čijoj se teritoriji i održava sajam pozdravio je prisutne i gosta književnika Igora Marojevića koji je došao da otvori sajam. Tom prilikom je izrazio zadovoljstvo što Niš može da se pohvali da ima jednu ovakvu manifestaciju koja odoleva iskušenjima i dokazuje da smo na pravom putu svetosavlja koje nosimo u grudima

 

linija

 

Nakon govora domaćina, književnik Igor Marojević je sajam otvorio sledećim rečima -CITAT

Čemu knjiga u oskudno vreme? Iako tako deluje, ovo i nije opušten odgovor na jedno duboko pitanje s početka 19. veka. Taj upit je postao ne samo egzistencijalno, nego i tržišno i informaciono pitanje, ako se opet ima na umu Duh vremena. U ovo tržišno-informaciono doba knjiga je i roba i informacija. Ali, pre svega je ono što i oduvek: duhovna zaliha. Jedini način da običan čovek bude bolji od sebe u oskudno vreme jeste da se što više savetuje s knjigama. Da ne pokušava da saznaje svoje nove okolnosti samo na osnovu ličnog iskustva, koje se često ume pokazati ništavo, prazno i nedoraslo.  Kad te okolnosti iziskuju nova znanja, tu su naslovi iz filozofije, sociologije ili teorije. Kad je neophodno izoštriti intuiciju, tu su pesničke i prozne knjige. Budući prozni pisac, moja neznatnost pretpostavlja intuiciju znanju, ako je to moguće, i ohrabruje pre svega na takve naslove.

Jedna od retkih prednosti življenja u oskudnom društvu jeste veoma banalna – ako je u Srbiji život nažalost sve jeftiniji, to je i knjiga. Nije čudno da je sve jeftiniji i sklop nekih među onima koji su čitali i više no dovoljno, i svesno ili nesvesno zloupotrebili tu duhovnu zalihu. Na neke pojedince kojima je dato da sude a koji su neshvatanjem Duha vremena ili osnovnih moralnih normi naneli mnogo opšte štete moja neznatnost je već javno upirala prstom, i još će. Ali nije ovaj Sajam mesto da se bavimo njima. Naprotiv: obraćam se jedinom nekorumpiranom sloju književnog života, čitaocima. Sloju koji presudno omogućuje da se cela stvar nastavi i u oskudno vreme, u jedno čudno vreme koje u isti mah favorizuje i tržište i tržišnu oskudicu, ne samo duhovnu.   

Hvala vam što ste došli. Sajam može da počne.

 

linija

 

Autor ovog romana je 14 godina prisutan na srpskoj književnoj sceni. Njegov ekskluzivni izdavač već 10 godina je Laguna. Marojević je i urednik edicije Mediterani ovog izdavača. Majčina ruka je Marojevićev najnoviji roman koji neki kritičari smatraju njegovim najzrelijim romanom do sada. U romanu pisac traži odgovor na pitanja kakvi je sazrevanje mladih ljudi pod neočekivanom senkom istorije i koliko je moguća ljubav opterećena istorijom.

 

Rekli su i:

...Divim se...Britkoj ironiji Igora Marojevića. (Marijas Enar, politika)

...Upoznat sam sa srpskom istorijom tradicijom, kulturom, umetnošću...Favoriti su mi: Ivo Andrić, Igor Marojević, Emir Kusturica. (Huan Gomez Hurado, Večernje novosti)

 

 

 

slika

 

 

 

 

 

 

linija

Početak strane