MEDIVEST NIŠ: Detaljnije

drugi dan sajma - 29.02.2012

Štampa PDF

 

29.02.2012.

 

linija

 

MEDIVEST

Dešavanja 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

Drugog dana sajma u Paviljonu u Tvrđavi od 19.00 sati je počela prva promocija ili najava  knjige po radnim nazivom NEISPRIČANE PRIČE, autora novinara Zorana Veličkoivća.

Zoran Veličković rođen 1956. u Beloj Palanci. Po vokaciji pravnik a po profesiji novinar. Kao novinar počeo da radi 1977. u Televiziji Beograd a od 1986. kao novinar Radio Niša. Dobitnik brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima dokumentarnog filma, radijskih i TV reportaža. Već pet godina radi na poslovima informisanja u GO Medijana, ali nije ostavio novinarstvo. Od onoga  što je ostalo neobjavljeno iz notesa i sa traka napisao je zbirku priča, koje odslikavaju jedno sumorno vreme koje je došlo 90.-tih godina.

Junaci priča su obični ljudi koji svojom čudnom životnom filozofijom odolevaju «društvenoj kataklizmi» nastaloj posle mitingovanja, ratovanja, izbora, tranzicije, privatizacija...Piše na našem južnjačkom dijalektu.

 

Aleksandar Mihailović, glumac, je čitao nekoliko priča koje su svojom duhovitošću, svežinom, vrcavim dosetkama običnog čoveka u ne-duhovitim devedesetim godinama izazvale i osmehe i iskren smeh prisutnih, jer Veličković piše, onako niški, sa svom ljudskom toplinom, dobrim namerama i simpatijama za te „male“ ljude iako ironično razotkriva društvenu klimu koja je sivilom bojila naše živote u to vreme.

 

...Mnogo je dobar radio. Po njegovo krčanje tačno mogu da ocenim gde grmi i ide li oblak od Suvu planinu. Jer, spusti li se otuda prema Niš odma Gabrovačka reka snese ceo Gabrovac na Trošarinu i voda potopi sva auta koja se zateknu ispod podvožnjak kod Nišku pivaru. Jedno vreme čak sam misleo da ga poklonim na meteorološku stanicu u Tvrđavu da ga koriste za prognozu.

 

linija

 

Sledeća promocija je bila najava drugog dopunjenog i promenjenog izdanja

„KAKO I ZAŠTO ZAVOLETI JAZZ“ (Medivest, Niš)

autor: BRANISLAV MILJKOVIĆ

 

Novo izdanje ove vredne knjige biće dopunjeno ponajviše podacima o džezu u Nišu, sadržaće opširniju istoriju džeza u našem gradu. U njoj će se naći i deo o filozofskim aspektima džeza uopšte. Ponudjena diskografija na DVD-ima biće upotpunjena BLU REJ izdanjima. Prvo izdanje knjige je ispunilo zadate ciljeve autora, da mlade upozna sa džezom, a starijim poznavaocima džeza upotpuni saznanja.

 

- Početkom 20-og veka je u svetu muzike došlo do VELIKOG PRASKA, eksplozije koja će prouzrokovati stvaranje na stotine muzičkih stilova sa kojima se u novom milenijumu susrećemo svakodnevno. Taj prasak nazvan je DŽEZ.

- DŽEZ je internacionalni oblik komunikacije različitih kultura.

- Hodočasnici DŽEZA proširuju granice življenja...

- U jezgru DŽEZA je kohezija „crnačke i belačke duše“ u optimalnom skladu umetničke ravnoteže.

- DŽEZ poseduje slobodu izraza koji nemaju stilovi „muzike koja donosi novac“.

- DŽEZ je najkrvavija poezija na planeti.

- Poruka DŽEZA je kreativnost i sloboda, DŽEZ se svira iz duše, i zato Branislav Miljković jednostavno kaže: „BUDIMO SVI SA DŽEZOM NA TI“.

 

linija

 

I poslednja sinoć, ali nikako poslednja bila je promocija četvrte knjige aforizama pod nazivom: IZVAJANE MISLI.

IZVAJANE MISLI – IV KNJIGA – izbor aforizama (Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, 2012.)

Priredili: SLAVOMIR VASIĆ I IVAN MATEJEVIĆ

 

Sokratov savetnik Hipokrat je, izmedju ostalog, postao poznat po zbirci kratkih medicinskih saveta koje je naslovio A P H O R I S M O S I.

Kažu i da su aforizmi ključevi za otvaranje ljudskih duša i svesti!?

Priređivači ove izvanredne knjige aforizama još sa prvom knjigom u ediciji Satirikom  ponudili su kamen:

„Kamen sa korica ove knjige dolazi kao zamena za biografije zastupljenih autora. Taj kamen je naš zajedniči portret. Naša okamenjena misao. On je proizvod alhemičarskog angažovanja u stvaranju izvajanih misli. Usamljen i okružen belinom kao da u svakom od nas vidi Sizifa. Zadovoljstvo mi je da vam ga ponudim.“ (Slavomir Vasić)

 

Ovi aforističari sifovski su kamen izgurali do četvrte knjige. Nadamo se da će i dalje to činiti...

Na koricama IV knjige izvajanih misli priređivači nam nude nešto drugo...

 


 


„AFORIZAM JE TEST ZA ŠTELOVANJE UMA, a KAD GOD SE ISTORIJA PONAVLJA ZEMLJA MORA DA SE OBNAVLJA, bilo je i PIJ SOKRATE, DRŽAVA ČASTI!, a sada, PAZIM ŠTA GOVORIM, TO JE MOJE DEMOKRATSKO PRAVO!!! „

 

 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

 

linija

Početak strane