MEDIVEST NIŠ: Detaljnije

promocije na SVETOSAVSKOM SAJMU, NIŠ 2012.

Štampa PDF

 

03. mat 2012. godine

 

linija

 

MEDIVEST

Dešavanja 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

Tri pormocije u jednoj,

od 18.00 časova počela je promoocija poezije pesnika Miroslava Mitkovića Nam-a, Aleksandre Marković i Minje Ilijeve.

ŠLOGIRANO KLATNO / Medivest, Niš, 2011/

ŠLOGIRANO KLATNO (Medivest, Niš, 2011)

autor: Miroslav Mitković – NAM

 

Autor knjige rođen je u Nišu, knjige objavljivao u Nišu i Sremskim Karlovcima. Za pesničku knjigu „AMOVI“ dobio je nagradu Stražilovo za 2010. godinu. ŠLOGIRANO KLATNO je njegov sonetni venac pisan 2011. godine, posvećen je PREJAKOJ REČI. Pesnik je pokušao da u četrnaest svojih soneta iznese svoj doživljaj Brankovih reči.

 

Još na naslovnoj strani knjige vidi se klatno, a na njemu, kao u medaljonu, Brankova slika. A, pedeset  je godina prošlo od smrti Branka Miljkovića. I, zaista, ima nečeg sudnjeg u pesničkom delu Branka Miljkovića.

 

O poeziji Mitkovića govorio je i Jocica Đurić – major. On, i sam pesnik, izrekao je ozbiljnu i nadahnutu analizu stihova ove knjige.

Put kroz sonete Namove započinjemo TAMNIM VILAJETOM:

Bez stvarne potrebe prerano knjigu otvorih

starije sestre školsko štivo

i nekim se čudom u tami stvorih

gde živo je mrtvo i mrtvo živo...

 

Sonete su čitali Dalibor Popović, Marko Rašić i Branislav Filipović. Put ovog smelog pesničkog eksperimenta doveo nas je do MAGISTRALA (posebnog 15-og soneta iz knjige, čiji akrostih je Branko Miljković) :

                MAGISTRALE

                                JUŽNOM PROGOM OD STANICE SMISLA

U KAVEZU PTICA I JA (Medivest, Niš, 2011)

autor: Aleksandar Marković

 

Ovo je prva zbirka poezije Aleksandre Marković, rođene 1995. , koja živi u Donjoj Brnici kraj Prištine, na Kosovu i Metohiji. Učenica je drugog razreda Gimnazije u Prištini u Lapljem Selu kod Gračanice.

 

U njenom pesništvu se zaista prepoznaje pesnički talenat. Naravno, kao i njen život, i njena poezija, umnogome je određena i prostorom i vremenom u kojem živi. Kako kaže Minja Ilijeva, autor Predgovora, ona ne piše o prvom poljupcu i prvoj ljubavi, o putovanjima, jer retko kada može da negde ode. Miroslav Mitković – NAM, recenzent, kaže da je njena poezija jasna i jednoznačna, stih nepogrešivo shvatljiv, a njena osnovna tema je očekivanje slobode...da snažan je njen osećaj ljubavi prema rodnoj grudi. Mladu pesnikinju poredi sa božurom, majskom ružom, čvrsto sraslom za tlo koje je iznedrilo.

 

Knjiga počinje pesmama ŽELJA i U KAVEZU PTICA I JA, a neki od naslova pesama koje slede su: NEK RATOVI NE POSTOJE, GORČINA U GRLU, CRVENI KOSOVSKI BOŽURI, ULICE STRAHA I BOLA, GRAČANICA, I KOSOVO JE U BOŽIJOJ RUCI...VERUJEM U NEVEROVATNO....

 

Knjiga otkriva i slikarski talenat Markovićeve. Na naslovnoj strani je njen crtež ptice u kavezu, a ostale pesme u knjizi oplemenjene su njenim crtežima.

 

Svi prisutni na promociji ove knjige delili su nadu da KAVEZ ĆE SE, IPAK, OTVORITI.

 

GORČINA U GRLU

                        Ubraše pelin,

jednu njegovu kap

pretvoriše u čašu žuči,

dadoše nam da popijemo

doživotno da nas muči.


 

linija

 

VREME SMURGAVO (Medivest, Niš, 2011)

autor: Minja Ilijeva

 

VREME SMURGAVO je druga knjiga poezije za odrasle Minje Ilijeve. Poznatija je kao autor poezije za decu. Napisala je i više predstava, monograma i priča za decu. VREME SMURGAVO počinje posvetom:

NAUČIO SI ME

KAKO U UGLU OKA

DA PROČITAM TUGU

                                Miši Mijatoviću, saputniku kroz vreme i dušu

 

Zoran Vučić, recenzent, ističe da je ovo srećno pronađen naslov za knjigu, sasvim u skladu i saglasju sa vremenom u kome su nastajale ove pesme – jetke, gorke, ironične...jer u starom niškom govoru vreme smurgavo znači nikakvo, tmurno, sivo da sivlje ne može biti.

 

A pesnikinja u knjizi opisuje ljude i obične i neobične, duboko zagledana u ljudsku sudbinu i prolaznost, u duhovnu suštinu bića koje oseća, misli i sneva, i naravno, u tragiku ljudskog postojanja.

 

Neke od pesama posvećene su prijateljima, pesnicima, sa kojima je delila vreme i sudbine. Na koricama knjige je izvanredna ilustracija Slavke Vojinović koja i piše i član je NIŠKOG PESNIČKOG KRUGA.

 

I iako je vreme smurgavo...                         A SANJARA I PESNIKA,

ZAMISLITE,

IPAK IMA!

 

 

linija

 

i od 20.00 sati je održana promocija mladog autora iz Pirota, Miše Andonovića, knjiga kratkih priča - ČIZME OD ĐAVOLJE KOŽE u izdanju NKC-a iz Niša

Priče o urbanoj otuđenosti i očajanju koji se pretvaraju u nasilnu katarzu - bez iskupljenja, bez utehe, bez spokoja. Telesne strasti s mozgom, poročna savest, bolni besmisao bitisanja:sve to spada u Džekdenijelovski pogled na svet koji dominantno odrežuje Andonovićevo pripovedanje. Njegovi junaci su skitnice zarobljene u srcu grada, tamo gde ravnodušnost nikada ne pobeđuje. A to je za pisca dovoljan razlog da zakorači preko ivice provalije. Uostalom, jedino se u padu ruše granice banalnosti koja sebe naziva stvarni život. Zato je ova beskompromisna knjiga stvarnija od stvarnosti, stvarajući od čitalačkog uživanja autentičnu avanturu.

 

 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

 

linija

Početak strane