MEDIVEST NIŠ: Detaljnije

promocije peti dan sajma

Štampa PDF

 

03.03.2012. godine

 

linija

 

MEDIVEST

Dešavanja 

 

slika

 

 

slika

 

 

 

Petog dana sajma promocije nakon dodele nagrada izdavačima održali su Branislav Janković a nakon toga Velibor  Petković. Promocija Baneta Jankovića je bila interaktivna jer je publika bila zainteresovana o suštini knjige.

O knjizi

U zemlji punoj mitova, legendi, čudne istorije (što tačne - što nametnute), bapskih priča i  junačkih pesama, jednostavno se nametnula tema starih srpskih ili slovenskih bogova, kako vam drago. Vekovno ćutanje o tome da su ovde  pre dolaska hrišćanstva živeli ljudi sa bogatom i živopisnom religijom, prepunoj bogova i boginja, dovelo je ljude do toga, da zdravim razumom i logikom,  požele da čuju i drugu stranu od one „nemanjićke“. Među njima sam i ja, ne prihvatajući da istorija Srba počinje od  ove plemićke kuće.  Sve to, začinjeno tajnim društvima, kao neodvojivim delom kako prošlosti, tako i današnjeg vremena, okosnica je mog romana.  Ljubav koja se rađa među suprotstavljenim glavnim junacima, samo je jedan od antagonizama kojih je knjiga puna. Ovo nije knjiga one „druge strane“, ovo je  moja književna fikcija zasnovana na nekim istorijskim činjenicama o kojima nam nisu pričali niti nas učili u školi.  Ne tvrdim da su istinite jer bih time i sam upao u zamku stvaranja istorijskih dogmi od kojih sam pokušavao da pobegnem ali samim  tim što su drugačije od zvaničnih informacija zaslužuju da se o njima razmisli, pa po veri vašoj neka vam bude.  Volim da kažem da je ovo knjiga o nama, u svoj našoj bedi i svom našem sjaju. Bogovi i đavoli su tu samo da nas podsete koliko smo slabi ili  jaki – istakao je Janković odgovarajući na pitanja posetilaca.                                                                   Moji  junaci plaču, oni se plaše i drhte pred  zlom koje se približava. Nisu ni malo drugačiji od nas, ali ono što preko njih želim da poručim ljudima je da predaja nije rešenje. Vuk i Senka se ne predaju, bore se za ono u šta veruju pa bilo to pravoslavlje ili  paganizam , što i nije (ne tražim da mi oproste na jeresi) toliko različito.  Drvena kutija, ona koja čuva Tajnu, centralni  je predmet  oko kojeg se vekovima vodi krvavi, skriveni  rat . Data je ljudima na čuvanje  da bi proverila njihovu veru i hrabrost.                                    Knjiga bi po načinu pripovedanja i njenom završetku, barem prema dosadašnjim komentarima čitalaca,  morala da ima svoj nastavak. Iskreno, nisam je zamislio kao roman u nastavcima ,  njeno stvaranje je bilo moj omaž nepoznatim, hrabrim ljudima i ženama koji su se borili za nešto u šta veruju.  Ali, ostalo je toliko tema  u ovom narodu, od mitologije, religije i politike, da ne mogu da ostanem nem pred  njima. U ovoj i ovakvoj zemlji teme traže pisca, a ne on njih. Tajna iz knjige čeka da se  otkrije  jer neotkrivena tajna  je  samo avet   koja   vrišti nad  ljudima koji je traže, uplašena da  je neće otkriti – istakao je autor na promociji knjige “O vukovima i senkama.” 

 

linija

 

Nakon ove promocije novinar  Velibor Petković je održao neobičpnu i zanimljivu promociju knjige UČITELJ ZEN BUDALIZMA.

Na promociji su učestvovali lektor knjige Verica Novakov i Veljin prijatelj iz detinjstva Dragan Mirković. Knjiga sadrži više kratkih priča, što fiktivno što faktićki iz života  Velje Petkovića.

citat autora:

„Svi autorovi pokušaji prosvetljenja, od rešavanja zen koana u vojničkoj mladosti, preko spoznavanja pravoslavnih i inih misterija, okončavali su u neviđenim ‘budalaštinama’. Priče Velibora Petkovića su redak spoj apolonijskog i dionizijskog. Najbolje od svega je što on to ne zna!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

linija

Početak strane