www.medivest-nis.com

MEDIVEST  •  www.medivest-nis.com   

Kraljevića Marka 23, 18000 Niš  •  tel: 018/45-22-933   

e-mail: office@medivest-nis.com   

Medivest

  NASLOVNA     O NAMA     GALERIJA     DEŠAVANJA     NOVOSTI     KONTAKT  

 

 

DESIGN

 

 

ŠTAMPA

 

 

IZDAVAŠTVO

 

 

REKLAMNA GALANTERIJA

 

 

ORGANIZACIJA I OPREMANJE SAJMOVA

 

 

CAR KONSTANTIN I NIŠ

 

 

CENOVNIK

 

 

NARUČIVANJE

 

Medivest

 

<< nazad

 

 

 

 

otvoren osmi svetosavski sajam knjiga

 

slika

 

 

28. februar 2012. godine

 

linija

 

Veeras je pred brojnom publikom otvoren 8. SVETOSAVSKI SAJAM KNJIGA  u Galeriji Srbija.

Uvodnu re na otvaranju kao domain gospodin Dragoslav irkovi. Predsednik Gradske opštine MEDIJANA, na ijoj se teritoriji i odrava sajam pozdravio je prisutne i gosta knjievnika Igora Marojevia koji je došao da otvori sajam. Tom prilikom je izrazio zadovoljstvo što Niš moe da se pohvali da ima jednu ovakvu manifestaciju koja odoleva iskušenjima i dokazuje da smo na pravom putu svetosavlja koje nosimo u grudima

 

slika

 

 

 

 

Nakon govora domaina, knjievnik Igor Marojevi je sajam otvorio sledeim reima -CITAT

emu knjiga u oskudno vreme? Iako tako deluje, ovo i nije opušten odgovor na jedno duboko pitanje s poetka 19. veka. Taj upit je postao ne samo egzistencijalno, nego i trišno i informaciono pitanje, ako se opet ima na umu Duh vremena. U ovo trišno-informaciono doba knjiga je i roba i informacija. Ali, pre svega je ono što i oduvek: duhovna zaliha. Jedini nain da obian ovek bude bolji od sebe u oskudno vreme jeste da se što više savetuje s knjigama. Da ne pokušava da saznaje svoje nove okolnosti samo na osnovu linog iskustva, koje se esto ume pokazati ništavo, prazno i nedoraslo.  Kad te okolnosti iziskuju nova znanja, tu su naslovi iz filozofije, sociologije ili teorije. Kad je neophodno izoštriti intuiciju, tu su pesnike i prozne knjige. Budui prozni pisac, moja neznatnost pretpostavlja intuiciju znanju, ako je to mogue, i ohrabruje pre svega na takve naslove.

Jedna od retkih prednosti ivljenja u oskudnom društvu jeste veoma banalna – ako je u Srbiji ivot naalost sve jeftiniji, to je i knjiga. Nije udno da je sve jeftiniji i sklop nekih meu onima koji su itali i više no dovoljno, i svesno ili nesvesno zloupotrebili tu duhovnu zalihu. Na neke pojedince kojima je dato da sude a koji su neshvatanjem Duha vremena ili osnovnih moralnih normi naneli mnogo opšte štete moja neznatnost je ve javno upirala prstom, i još e. Ali nije ovaj Sajam mesto da se bavimo njima. Naprotiv: obraam se jedinom nekorumpiranom sloju knjievnog ivota, itaocima. Sloju koji presudno omoguuje da se cela stvar nastavi i u oskudno vreme, u jedno udno vreme koje u isti mah favorizuje i trište i trišnu oskudicu, ne samo duhovnu.   

Hvala vam što ste došli. Sajam moe da pone.

 

linija

 

Autor ovog romana je 14 godina prisutan na srpskoj knjievnoj sceni. Njegov ekskluzivni izdava ve 10 godina je Laguna. Marojevi je i urednik edicije Mediterani ovog izdavaa. Majina ruka je Marojeviev najnoviji roman koji neki kritiari smatraju njegovim najzrelijim romanom do sada. U romanu pisac trai odgovor na pitanja kakvi je sazrevanje mladih ljudi pod neoekivanom senkom istorije i koliko je mogua ljubav optereena istorijom.

 

Rekli su i:

...Divim se...Britkoj ironiji Igora Marojevia. (Marijas Enar, politika)

...Upoznat sam sa srpskom istorijom tradicijom, kulturom, umetnošu...Favoriti su mi: Ivo Andri, Igor Marojevi, Emir Kusturica. (Huan Gomez Hurado, Veernje novosti)

 

 

 

 

slika

 

 

  Copyright © MEDIVEST  

  vrh strane  

  Design by  NET 018  

  Kraljevića Marka 23,  18000 Niš,  tel: 018/45-22-933,  office@medivest-nis.com

 

Medivest

 

MEDIVEST NIŠ - www.medivest-nis.com

Design, štampa, izdavaštvo, reklamna galanterija, organizacija i opremanje sajmova - medivest, nis, srbija, serbia, design, dizajn, stampa, izdavac, reklama, galanterija, sajam, knjiga, izlozba, monografija