www.medivest-nis.com

MEDIVEST  •  www.medivest-nis.com   

Kraljevića Marka 23, 18000 Niš  •  tel: 018/45-22-933   

e-mail: office@medivest-nis.com   

Medivest

  NASLOVNA     O NAMA     GALERIJA     DEŠAVANJA     NOVOSTI     KONTAKT  

 

 

DESIGN

 

 

ŠTAMPA

 

 

IZDAVAŠTVO

 

 

REKLAMNA GALANTERIJA

 

 

ORGANIZACIJA I OPREMANJE SAJMOVA

 

 

CAR KONSTANTIN I NIŠ

 

 

CENOVNIK

 

 

NARUČIVANJE

 

Medivest

 

<< nazad

 

 

 

 

promocije na SVETOSAVSKOM SAJMU, NI 2012.

 

slika

 

 

03. mat 2012. godine

 

linija

 

Tri pormocije u jednoj,

od 18.00 asova poela je promoocija poezije pesnika Miroslava Mitkovia Nam-a, Aleksandre Markovi i Minje Ilijeve.

ŠLOGIRANO KLATNO / Medivest, Niš, 2011/

ŠLOGIRANO KLATNO (Medivest, Niš, 2011)

autor: Miroslav Mitkovi – NAM

 

Autor knjige roen je u Nišu, knjige objavljivao u Nišu i Sremskim Karlovcima. Za pesniku knjigu „AMOVI“ dobio je nagradu Strailovo za 2010. godinu. ŠLOGIRANO KLATNO je njegov sonetni venac pisan 2011. godine, posveen je PREJAKOJ REI. Pesnik je pokušao da u etrnaest svojih soneta iznese svoj doivljaj Brankovih rei.

 

Još na naslovnoj strani knjige vidi se klatno, a na njemu, kao u medaljonu, Brankova slika. A, pedeset  je godina prošlo od smrti Branka Miljkovia. I, zaista, ima neeg sudnjeg u pesnikom delu Branka Miljkovia.

 

O poeziji Mitkovia govorio je i Jocica uri – major. On, i sam pesnik, izrekao je ozbiljnu i nadahnutu analizu stihova ove knjige.

Put kroz sonete Namove zapoinjemo TAMNIM VILAJETOM:

Bez stvarne potrebe prerano knjigu otvorih

starije sestre školsko štivo

i nekim se udom u tami stvorih

gde ivo je mrtvo i mrtvo ivo...

 

Sonete su itali Dalibor Popovi, Marko Raši i Branislav Filipovi. Put ovog smelog pesnikog eksperimenta doveo nas je do MAGISTRALA (posebnog 15-og soneta iz knjige, iji akrostih je Branko Miljkovi) :

                MAGISTRALE

                                JUNOM PROGOM OD STANICE SMISLA

U KAVEZU PTICA I JA (Medivest, Niš, 2011)

autor: Aleksandar Markovi

 

Ovo je prva zbirka poezije Aleksandre Markovi, roene 1995. , koja ivi u Donjoj Brnici kraj Prištine, na Kosovu i Metohiji. Uenica je drugog razreda Gimnazije u Prištini u Lapljem Selu kod Graanice.

 

U njenom pesništvu se zaista prepoznaje pesniki talenat. Naravno, kao i njen ivot, i njena poezija, umnogome je odreena i prostorom i vremenom u kojem ivi. Kako kae Minja Ilijeva, autor Predgovora, ona ne piše o prvom poljupcu i prvoj ljubavi, o putovanjima, jer retko kada moe da negde ode. Miroslav Mitkovi – NAM, recenzent, kae da je njena poezija jasna i jednoznana, stih nepogrešivo shvatljiv, a njena osnovna tema je oekivanje slobode...da snaan je njen oseaj ljubavi prema rodnoj grudi. Mladu pesnikinju poredi sa bourom, majskom ruom, vrsto sraslom za tlo koje je iznedrilo.

 

Knjiga poinje pesmama ELJA i U KAVEZU PTICA I JA, a neki od naslova pesama koje slede su: NEK RATOVI NE POSTOJE, GORINA U GRLU, CRVENI KOSOVSKI BOURI, ULICE STRAHA I BOLA, GRAANICA, I KOSOVO JE U BOIJOJ RUCI...VERUJEM U NEVEROVATNO....

 

Knjiga otkriva i slikarski talenat Markovieve. Na naslovnoj strani je njen crte ptice u kavezu, a ostale pesme u knjizi oplemenjene su njenim crteima.

 

Svi prisutni na promociji ove knjige delili su nadu da KAVEZ E SE, IPAK, OTVORITI.

 

GORINA U GRLU

                        Ubraše pelin,

jednu njegovu kap

pretvoriše u ašu ui,

dadoše nam da popijemo

doivotno da nas mui.


 

slika

 

 

 

 

VREME SMURGAVO (Medivest, Niš, 2011)

autor: Minja Ilijeva

 

VREME SMURGAVO je druga knjiga poezije za odrasle Minje Ilijeve. Poznatija je kao autor poezije za decu. Napisala je i više predstava, monograma i pria za decu. VREME SMURGAVO poinje posvetom:

NAUIO SI ME

KAKO U UGLU OKA

DA PROITAM TUGU

                                Miši Mijatoviu, saputniku kroz vreme i dušu

 

Zoran Vui, recenzent, istie da je ovo sreno pronaen naslov za knjigu, sasvim u skladu i saglasju sa vremenom u kome su nastajale ove pesme – jetke, gorke, ironine...jer u starom niškom govoru vreme smurgavo znai nikakvo, tmurno, sivo da sivlje ne moe biti.

 

A pesnikinja u knjizi opisuje ljude i obine i neobine, duboko zagledana u ljudsku sudbinu i prolaznost, u duhovnu suštinu bia koje osea, misli i sneva, i naravno, u tragiku ljudskog postojanja.

 

Neke od pesama posveene su prijateljima, pesnicima, sa kojima je delila vreme i sudbine. Na koricama knjige je izvanredna ilustracija Slavke Vojinovi koja i piše i lan je NIŠKOG PESNIKOG KRUGA.

 

I iako je vreme smurgavo...                         A SANJARA I PESNIKA,

ZAMISLITE,

IPAK IMA!

 

 

linija

 

i od 20.00 sati je odrana promocija mladog autora iz Pirota, Miše Andonovia, knjiga kratkih pria - IZME OD AVOLJE KOE u izdanju NKC-a iz Niša

Prie o urbanoj otuenosti i oajanju koji se pretvaraju u nasilnu katarzu - bez iskupljenja, bez utehe, bez spokoja. Telesne strasti s mozgom, porona savest, bolni besmisao bitisanja:sve to spada u Dekdenijelovski pogled na svet koji dominantno odreuje Andonovievo pripovedanje. Njegovi junaci su skitnice zarobljene u srcu grada, tamo gde ravnodušnost nikada ne pobeuje. A to je za pisca dovoljan razlog da zakorai preko ivice provalije. Uostalom, jedino se u padu ruše granice banalnosti koja sebe naziva stvarni ivot. Zato je ova beskompromisna knjiga stvarnija od stvarnosti, stvarajui od italakog uivanja autentinu avanturu.

 

 

 

 

slika

 

slika

 

 

  Copyright © MEDIVEST  

  vrh strane  

  Design by  NET 018  

  Kraljevića Marka 23,  18000 Niš,  tel: 018/45-22-933,  office@medivest-nis.com

 

Medivest

 

MEDIVEST NIŠ - www.medivest-nis.com

Design, štampa, izdavaštvo, reklamna galanterija, organizacija i opremanje sajmova - medivest, nis, srbija, serbia, design, dizajn, stampa, izdavac, reklama, galanterija, sajam, knjiga, izlozba, monografija