www.medivest-nis.com

MEDIVEST  •  www.medivest-nis.com   

Kraljevića Marka 23, 18000 Niš  •  tel: 018/45-22-933   

e-mail: office@medivest-nis.com   

Medivest

  NASLOVNA     O NAMA     GALERIJA     DEŠAVANJA     NOVOSTI     KONTAKT  

 

 

DESIGN

 

 

ŠTAMPA

 

 

IZDAVAŠTVO

 

 

REKLAMNA GALANTERIJA

 

 

ORGANIZACIJA I OPREMANJE SAJMOVA

 

 

CAR KONSTANTIN I NIŠ

 

 

CENOVNIK

 

 

NARUČIVANJE

 

Medivest

 

<< nazad

 

 

 

 

dodela nagrada SVETOSAVSKI PEAT

 

slika

 

 

04.03.2012. godine

 

linija

 

У Павиљону у Тврђави додељене су награде СВЕТОСАВСКИ ПЕЧАТ у више категорија, и то:

 

ЖИРИ 8. СВЕТОСАВСКОГ САЈМА КЊИГА

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Г.Д. "МЕДИВЕСТ" ИЗ НИША,

У САСТАВУ:

 

1. Славољуб Станковић, академски графичар из Ниша, председник

2. Дејан Стојиљковић, књижевник и новинар из Ниша

3. Дејан Костић, новинар из Ниша

 

Сагледао је све изложене књиге и донео је једногласну одлуку:

 

За најбоље графички обликовану књигу или часопис награду "Светосавски печат" добија филмски часопис "Филаж" у издању Нишког културног центра из Ниша.

 

Дизајн и графичко-техничко уређење часописа је урадио Контра студио Зорана Николића и Мирољуба Станковића.

Овај часопис подразумева добро третиране све аспекте који се тичу естетског обликовања књиге или часописа: од избора формата, типографије (писма), избора папира, брижљиво и хармонично усаглашених текстуалних детаља (тежина наслова, поднаслова, пагинација...), до оптички хармонизованих илустрованих прилога, односно фотографије, са текстом све до последње странице. Часопис заслужује и похвалу што се тиче технолошког третмана, то јест процеса штампе и дораде књиге. Жири похваљује тим који је радио на овом часопису и жели му успехе у даљем раду.

 

 

У Нишу, 03. марта 2012.                                                                 

Председник жирија:

 

Славољуб Станковић

 

slika

 

 

 

 

ЖИРИ ОСМОГ СВЕТОСАВСКОГ САЈМА КЊИГА

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ГД „МЕДИВЕСТ“ ИЗ НИША, У САСТАВУ:

  1. Велибор Петковић, председник
  2. Иванка Косанић, члан
  3. Александар Благојевић, члан

На седници одржаној 02. марта донео је следећу одлуку:

Награда за највреднију укупну издавачку продукцију додељује се Издавачком предузећу „Паидеиа“ из Београда.

Богатом и разноврсном продукцијом „Паидеиа“ у потпуности оправдава своје грчко име: „образовни процес којим човек бива уобличен према свом истинском лику, правој и непатвореној људској природи“. Основана 1991. године, као предузеће за аудиовизуелне медије, од издавања књиге „Писати“ Маргарет Дирас 1994. – до данас је објавила преко 500 наслова из области књижевности, филозофије, историографије, медицине, лексикографије. У импозантној листи аутора, од хитмејкера попут Паула Коеља до непревазиђених великана Аристотела, Артура Рембоа, Албера Камија, Жан Пол Сартра, Хорхе Луиса Борхеса, Чеслава Милоша, Александра Солжењицина, сабраних дела Халила Џубрана, нобеловаца Елфриде Јелинек, Џона М. Куција, до српског аутора Зорана Живковића, издваја се неколико библиотека, „Маштарије“, „Поезија“, „Есеји“ и „Џепна књига“. Није без значаја да се дела класика и савремених аутора могу купити по ценама које су приступачне савременом српском, транзицијом напаћеном читаоцу.

Награда за најбољу књигу-едицију као изузетан ауторски и издавачки подухват и остварење додељује се Издавачкoм фонду Српске православне цркве Архиепископије Београдско - Карловачке за едицију Дела Патријарха Павла.

У претходној години овај издавач објавио је у две књиге интервјуe које је Патријарх Павле давао у различитим приликама, говорећи о најдубљим уверењима своје животне философије. Тиме је настављена започета едиција у којој су претходно објављене такође две књиге беседа почившег Патријарха „Живот по Јеванђељу“, књига „Смрт и вечни живот“, „Општи типик“, „Црква и уметност“, „Православље у савременом свету“ и најновија „Жена у православној цркви“. Све ове књиге, а у плану је још шест, осветљавају речи и дело од Светог Саве у народу најомиљенијег Патријарха српског, чији је живот инспирисан Књигом над Књигама – Светим писмом Старога и Новога завета. Објављивањем едиције „Дела Патријарха Павла“ Издавачки фонд Српске православне цркве Архиепископије Београдско - Карловачке и подиже задужбину у Речи српскоме народу.

Ова едиција може се наћи на штанду Задужбине Светог манастира Хиландара.

Награду за неговање и афирмацију књижевне традиције Ниша равноправно деле издавач „Нишки културни центар“ и „Глобтротер Бечкерек“ из Новог Сада.

Нишки културни центар објавио је специјално фототипско издање часописа „Градина“ у виду обимне књиге која обухвата све почетне бројеве, од првог штампаног јануара 1900. до последњег из тог раног периода с почетка двадесетог века, двоброја 35-36 из октобра 1901. године. Ово је јединствена прилика да поново читамо стару, вечну „Градину“, међу чијим сарадницима проналазимо Алексу Шантића, Борисава Станковића, Симу Матавуља, Светозара Ћоровића, Тадију Костића и многе друге.

Издавач „Глобтротер Бечкерек“ објавио је књигу Љубише Соколовића „Ниш некад и сад“ у којој старе разгледнице и савремене фотографије тих истих места „говоре више од хиљаду речи“. Аутор текста, један од увек младих „Старих Нишлија“, текстовима о граду који се мења да би сачувао душу успева да нашу симпатију према главном граду наших живота претвори у љубавно надахнуће, истовремено доказујући да реч оживљава фотографију, баш као што „у почетку беше Реч“, али она остаје и после свих нас.

 

У Нишу, 03. марта 2011. године

 

Жири:

Велибор Петковић, председник

Иванка Косанић, члан    

Александар Благојевић, члан

 

linija

 

Жири за доделу награде "Стари Ниш" Осмог Светосавског сајма књига

 - Ниш 2012. у саставу:  Видосав Петровић, публициста, Љубиша Соколовић, новинар-уредник и Душан Милосављевић, новинар, чланови Уредништва "Нишког весника",

 

додељује

ДВЕ РАВНОПРАВНЕ НАГРАДЕ

за неговање и афирмацију традиције и баштине Ниша

и то за:

 

Монографију "Нишка Палилула", аутора Јовице Васића, у издању Градске општине Палилула и Нишког културног центра 2011. године и

Фототипско издање "Градина 1900-1901.", коју је приредио Зоран Пешић Сигма, у издању Нишког културног центра, 2010. године.

 

Образложење

 

Монографијом "Нишка Палилула", Ниш - град богате историјске и културне баштине, је добио још једно значајно и лепо издање које, за разлику од досадашњих публикација, веома надахнуто и сликовито приказује један део овог града, од некадашње махале до данашње Градске општине Палилула. Аутор Јовица Васић уложио је значајан истраживачки напор и успео да мноштву историјских чињеница и докумената из свеукупног живота овог дела града удахне животност и протка их занимљивим животним причама о људима и догађајима овог краја. Ова монографија одсликава и спаја прошлост и садашњост нишке Палилуле и значајан је допринос богатој историји Ниша.

 

Фототипско издање "Градина 1900-1901." је на најбољи начин обележило 110 година од излажења првог броја нишког часописа "Градина" - бисера у историји културе Ниша. "Градина" на размеђи два века представља значајан домет нишке часописне периодике, даје слику књижевног, уметничког, опште културног и друштвеног живота Ниша из пера најпознатијих нишких стваралаца и многих српских књижевника, песника, уметника и научника. Она је повезивала Ниш са центрима културе Србије и Европе.

Овим издањем које је приредио Зоран Пешић Сигма, а издао Нишки културни центар 2010. године, сачувано је и дато на упознавање и читање неизмерно књижевно и културно богатство овога града.

 

У Нишу, 3. марта 2112. године

Чланови жирија

 

Видосав Петровић, председник                                                                                    

Љубиша Соколовић, члан

Душан Милосављевић, члан

 

 

 

 

 

slika

 

slika

 

 

  Copyright © MEDIVEST  

  vrh strane  

  Design by  NET 018  

  Kraljevića Marka 23,  18000 Niš,  tel: 018/45-22-933,  office@medivest-nis.com

 

Medivest

 

MEDIVEST NIŠ - www.medivest-nis.com

Design, štampa, izdavaštvo, reklamna galanterija, organizacija i opremanje sajmova - medivest, nis, srbija, serbia, design, dizajn, stampa, izdavac, reklama, galanterija, sajam, knjiga, izlozba, monografija